Geschiedenis kookploeg

Op een Wijkmeestersvergadering in de nazomer van 1979 toonde de voorzitter een brief van het verbond. Men stelde voor om kooklessen te geven voor mannen. Er waren zelfs gesubsidieerde lesgevers voor handen. Onmiddellijk haakten daar 3 personen op in Het was algemene norm geworden dat de gezinnen met twee gingen uitwerken en dat ook de vrouwen in ploegen gingen werken. Nog datzelfde jaar namen H. Claes, A. Staquet † en J. Ceulemans †  het initiatief en er werden 10 kooklessen georganiseerd voor 27 deelnemers. We stelden echter vast dat 10 lessen te veel was. In de laatste lessen was er minder aandacht. Einde 1980 werd hernomen. Deze maal echter met 2 reeksen van 5 lessen, 5 in het najaar, 5 in het voorjaar. Deze formule viel beter mee en is dan ook 3 of 4 maal herhaald, daarna zijn we gestopt.

In het jaar 1984 deed zich een zwaar probleem voor. De kok voor de jaarvergadering haakte af op een drietal weken voor het teerfeest,probleem alom. H. Claes kwam toen met een lumineus idee voor de pinnen. Indien we met alle cursisten samen onder leiding van de lesgeefster “Mvr. Arrebits” een menu zouden klaarmaken waren alle problemen over en dan werden de kosten van de kok nog terugbetaald door het verbond. Dit initiatief was wel geen hoogvlieger maar in feite was de kookploeg geboren.Intussen was er immers in onze ploeg een man bijgekomen uit onze parochie. Een man met veel ervaring en kennis in de edele kookkunst. Onze nieuwe leider werd André Van Etterbeeck. Vanaf 1985 werd onder zijn kundige leiding gekookt voor elke K.W.B. actie zoals het wijkmeesterfeest, de raadsvergadering, het kerstfeest met +/- 10 medewerkers. In 1986 werd het programma nog uitgebreid met de Vlaamse Kermis en een paar andere activiteiten. In de winter 1985 – 1986 werden er ook nog een reeks kooklessen gegeven door André. In die periode kwamen er ook nog enkele medewerkers bij in de ploeg, allemaal mensen die het koken een beetje in zich meedragen. Ook in die periode werd er telkens een bijdrage geind om de nodige gereedschappen aan te kopen. Zo moesten we niet meer een halve keuken van thuis meesleuren. In de jaren vooraan in de negentig moesten we ook ieder jaar een heerlijk maal bereiden tegen de wijnkeuring. In 1993 organiseerde wij een gastronomische avond voor zowat +/- 60 eters. Ook rond die tijd begonnen wij met de jaarlijkse brunch die nu nog ieder jaar meer en meer succes kent. In 1995 werd op ons beroep gedaan om een feestmenu te maken voor de jubilerende ziekenzorgkern. Op het”Ik weet niet meer het hoeveelste” jubileum van K.A.V. was het ook onze mannenploeg die voor het lekkere eten zorgde.

Sinds een aantal jaren verzorgen wij ook het teerfeest van het rode Kruis Heist. In 2003 waren er gesprekken met groep kokende vaders van Heist-Goor. Op het einde van dat jaar nodigden zij ons uit op een lekker etentje. Een wederles volgde in het voorjaar 2004. In die tijd werd er ook beslist om een uniforme kledij te dragen en er werden zwarte schorten aangekocht met geborduurde tekst “K.W.B. Zonderschot”. De laatste jaren werden wij ook gevraagd om te koken voor de Chiro eetdagen. Er volgde nog een herhaling in het najaar 2004 en in het voorjaar 2005. In het jaar 2005 hebben we op aanvraag van de jongeren in K.W.B. terug 2 lessenreeksen van 5 lessen georganiseerd. Dat bracht +/- 30 deelnemers meer. Navraag leverde ons dat in enkele gezinnen een andere taakverdeling tot stand kwam. Tussendoor leerden wij ook wijnproeven en biertappen. Uit die laatste lessen filterden we weer een viertal vaste medewerkers zodat onze ploeg nu geregeld met 13 personen werkt. Dit maakt het werken ook wat lichter.


Namenlijst 1 ste kookles:
Anthonis Emiel – Anthonis Jef – Bastaens Jos – Bastaens Rudy – Bruyndoncx Kamiel – Bosmans Bart – Ceulemans Gust – Ceulemans Jos – Claes Herman – De Bock Herman – De Bot Jos – De Winter Staf – Goosens Flor – De Raedt Jef – Heremans Jos – Knaepen Eddy – Liekens René – Staquet Alfons – Van den Broeck Swa – Van Loo Wim – Van Rompaey Alfons – Van Roosbroeck Alfons – Wouters Jos – Zegers